Viimeistelyohje – biscornu

BiscornuViolarium101

Biscornu on pieni tyyny, joka saa hauskan muotonsa tavasta, jolla kappaleet ommellaan yhteen. Biscornu on alunperin ranskalainen sana ja se tarkoittaa epäsäännöllisen muotoista ja myös eriskummallista ja epätavallista.

Vaikka biscornu näyttää erikoiselta, se on erittäin nopea ja helppo tehdä! Sitä voidaan käyttää koristeena sellaisenaan tai vaikkapa neulatyynynä. Saksikoristeen tai joulukuusenkoristeen siitä saa lisäämällä ripustusnauhan. Biscornuun voi pistellä mitä kuvioita tahansa, suurinpiirtein neliönmuotoiset tai ympyränmuotoiset mallit sopivat muotonsa puolesta parhaiten pisteltäväksi.

BiscornuViolarium02

Kuvassa näkyvä biscornu on viimeistelty saksikoristeeksi kiinnittämällä siihen muliinilangoista punottu nauha. Malli on pistelty pellavalle yhdellä muliinilangan säikeellä yhden kankaan langan yli, näin tyynystä tuli erityisen pieni. Hienoja tyynyjä voi tehdä valitsemalla yhdellä värillä pisteltävän mallin ja käyttämällä liukuvärjättyä lankaa.

Alapuolella on yksityiskohtaiset ohjeet biscornun tekemistä varten. Valokuvista suuret kiitokset Julielle Ranskaan! Kuvien ja ohjeiden kopioiminen ilman lupaa on kielletty. Jos ohjeista on kysyttävää, lähetä sähköpostia suoraan Leenalle (ohjeen tekijälle) osoitteeseen lennustitching@gmail.com.

1. Biscornun voi tehdä mille tahansa ristipistoiluun sopivalle kankaalle, aidalle tai pellavalle. Valmiin tyynyn koko riippuu kankaan tiheydestä sekä mallin koosta. Pellavalle biscornun voi pistellä yhden tai kahden kankaan langan yli, riippuen minkäkokoisen valmiista työstä haluaa. Sopiva koko neulatyynylle on esimerkiksi 8 x 8 cm. 

Biscornu01

2. Pistele kaksi kuviota samankokoisille kankaanpalasille. Pistele sen jälkeen molempien kuvioiden ympärille jälkipistorivit. Käytä kahta muliinilangan säiettä ja pistele pellavalle kahden kankaan langan yli. Jos käytät aidakangasta, pistele jälkipistot normaalisti yhden ruudun yli.

Biscornu02

3. Tarkista, että molemmat neliöt ovat täsmälleen samankokoisia! Vaakasuunnassa ja pystysuunnassa täytyy olla yhtä monta jälkipistoa. Leikkaa saumanvarat noin 7-10 mm suuruisiksi, palan koosta riippuen.

Biscornu03

4. Taita saumanvarat nurjalle ihan jälkipistorivin vierestä.

Biscornu04

5. Merkitse toiseen kappaleeseen jälkipistorivin keskikohta nuppineulalla.

Biscornu05

6. Aseta nuppineulalla merkitty kohta toisen kappaleen kulman kanssa vastakkain kuvan osoittamalla tavalla. Juuri tästä syntyy biscornun muoto.

Biscornu06

7. Ompele kappaleet yhteen kahdella muliinilangan säikeellä. Kiinnitä langan pää nurjalle jälkipistojen taakse ja tuo se oikealle puolelle kulmasta.

Biscornu07

8. Pistä neula ylemmän kappaleen keskimmäisestä jälkipistosta, siitä joka merkittiin nuppineulalla. Älä vie neulaa läpi kankaasta, ainoastaan jälkipiston alta.

Biscornu08

9. Pistä neula alemman kappaleen seuraavan jälkipiston alta (kulman vierestä) kuten kuvassa.

Biscornu09

10. Kappaleet siis ommellaan yhteen jälkipistoista. Neula viedään aina ensin ylemmän kappaleen piston alta ja sen jälkeen alemman kappaleen piston alta.

Biscornu10

11. Jatka samaan tapaan, edeten oikealta vasemmalle, pisto kerrallaan.

Biscornu11

12. Pistä kulmassa lanka kaksi kertaa samaan alemman kappaleen pistoon, eli sekä kulman oikeanpuoleinen että vasemmanpuoleinen jälkipisto kiinnitetään alemman kappaleen keskimmäiseen pistoon.

Biscornu12

13. Jatka samaan tapaan. HUOM! Jos teet jälkipistot ja ompeleen kankaan värisellä langalla, siitä ei tule yhtä koristeellinen kuin kuvassa. Kannattaa siis valita lanka joka erottuu kankaasta hyvin.

Biscornu13

14. Jatka samaan tapaan, kunnes olet ommellut kuusi sivua valmiiksi. Biscornu on saamassa jo muotonsa ja siinä on kahdeksan sivua neljän sijaan.

Biscornu14

15. Aloita tässä vaiheessa biscornun täyttäminen vanulla.

Biscornu15

16. Työnnä vanua nurkkiin saakka, että biscornusta tulee kauniin ja tasaisen muotoinen. Käytä apuna vaikkapa saksien kärkeä.

Biscornu16

17. Ompele kiinni 7. ja 8. sivu. Muista kiinnittää nauha johonkin nurkkaan ennen kuin ompelet kappaleet kokonaan yhteen, jos teet biscornusta esimerkiksi saksikoristeen! Päätä lanka tekemällä useampi pisto samaan kohtaan ja viemällä langanpää biscornun sisälle.

Biscornu17

18. Aloita napin ompelu, nappi ommellaan keskelle tyynyä. Biscornun molemmille puolille ommellaan nappi ja ompelulankaa kiristämällä tyynylle saadaan kaunis muoto.

Biscornu18

19. Vie neula tyynyn läpi toiselle puolelle ja kiinnitä sinne toinen nappi. Ompele napit tiukasti paikoilleen. Vie neula tyynyn ja nappien läpi monta kertaa kiristäen lankaa samalla sopivasti. Jos teet pienen biscornun, voit käyttää myös helmeä napin sijaan.

Biscornu19

20. Voilà, valmis biscornu!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s